Saç Dökülmesini Tetikleyecek Kozmetik Alışkanlıklar

Günümüzde pek çok kişi, arzu ettiği görünüme kavuşmak için kozmetik ürünlere ya da işlemlere başvurur. Her ne kadar bu uygulamalar prensipte olumlu sonuç verse de bazı durumlarda olumsuz sonuçları da tetikleyebilir. Bu tip alışkanlıklardan saçlar da zaman zaman zarar görebilir ve sağlığını yitirebilir. Dolayısıyla bu tip uygulamaların olası etkilerinden haberdar olmak, saç sağlığı açısından önemlidir.

Saç Dökülmesini Tetikleyecek Kozmetik Alışkanlıklar

Saç dökülmesi, farklı birçok etkene bağlı olarak gelişebilen çok etkenli bir durum şeklinde değerlendirilebilir. Örneğin; çok sıkı gerilerek yapılan saç modelleri, ıslak telleri sertçe tarama alışkanlığı, yüksek ısıyla şekillendirme yapma, kimyasal içerikli ürünlerin aşırı kullanımı gibi bazı kozmetik alışkanlıkların sonucunda saç dökülmesi tetiklenebilir. 


Saç köklerine uygulanan aşırı baskı, telleri zayıflatan yüksek ısı, kimyasal içerikli ürünlerin deriyi tahriş etmesi ve genel yapının değişmesine neden olan kimyasallar, dökülmeye neden olabilir. Saç sağlığını korumak için bu alışkanlıklardan kaçınılmalı, düzenli bakım rutini ve dengeli beslenme alışkanlıkları benimsenilmelidir.

1. Çok Sıkı Germe ile Yapılan Saç Modelleri

Çok sıkı gerilen saç modelleri, estetik açıdan şık görünse de uzun süreli kullanımı, dökülmeyi tetikleyebilir. Özellikle sıkı örgüler, atkuyrukları veya topuzlar, saç köklerine aşırı bir gerilim uygulayarak tellerin zayıflamasına neden olabilir. Bu durum; saçın incelmesine, kopmasına ve nihayetinde dökülmesine yol açabilir. Öte yandan saç köklerine sürekli baskı uygulamak, kan akışını sınırlayarak foliküllerin de beslenmesini olumsuz yönde etkileyebilir


Şıklık adına tercih edilen çok sıkı modellerin, saç sağlığını riske atabileceği unutulmamalıdır. Bu gibi modellerin sıklıkla yapılmasından kaçınılması uzun süreli bir problemin yaşanmasına da engel olabilir. Sıklıkla karşılaşılan kozmetik hatalardan biri olan saçların gergin bir şekilde toplanması, farkındalıkla azaltılabilecek bir durum olarak değerlendirilebilir.

2. Saçı Islakken Taramak

Saçı ıslakken taramak, birçok kişinin rutin bakımında sıkça yaptığı bir hata olabilir. Islak saç, kuru olana göre daha elastik bir yapıya sahiptir. Bu anlamda sert bir tarama işlemi, özellikle ıslak saçlıyken oldukça zararlı bir alışkanlık hâline dönüşebilir. Sürekli olarak tekrar eden bu durum, saçın kırılmasına ve dökülmesine neden olabilir. 


Nazik bir şekilde tarama ve saçların doğal olarak kurumasına izin verme, saç dökülmesi riskini azaltabilir. Bu anlamda bakım rutininde saç tarama adımlarının nasıl olduğuna dikkat etmek ve rutinde bulunabilecek aksaklıkları gidermek, sağlıklı ve güçlü teller için önemli bir adım olabilir. Üstelik ıslak şekilde tarama yapmak, saçın doğal şeklinin de kuruma öncesi değişmesine neden olabileceği unutulmamalıdır.

3. Saçı Yüksek Isıya Maruz Bırakmak (Fön, Maşa Vb)

Saçı yüksek ısıya maruz bırakmak, günlük bakım rutinlerinde sıkça yapılan bir hata olarak değerlendirilebilir. Uzun vadede yüksek ısıya aralıklarla maruz bırakılan saç, dökülmeye başlayabilir. Fön, maşa, düzleştirici gibi ısıyla şekillendirme temelli aletler, saç tellerinin doğal nemini kaybetmelerine neden olarak kırılmalara ve zayıflamalara yol açabilir. Yüksek sıcaklıklar, saçın dış tabakasını etkileyerek tellerin dış katmanı olan kütiküle zarar verebilir. Tüm bu süreçse saçın elastikiyetini kaybetmesine sebep olabilen etkenler arasında sıralanır. Bu durum, saçın daha kolay kırılmasına ve dökülmesine zemin hazırlayabilir. 


Saç sağlığını korumak için şekillendiricileri düşük ısıda kullanım, uygulanan sıcaklığa karşı koruyucu ürünlerin işlem öncesi tercih edilmesi ve düzenli bakım oldukça önemlidir. Isıya maruz kalmayı minimize etmek, saçın güçlü, parlak ve sağlıklı kalmasını sağlamak adına önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Isıyla şekillendirme yerine saçların hafif nemliyken tellere zarar vermeyecek malzemelerle sarılması gibi seçenekler, çok daha sağlıklı alternatifler olarak değerlendirilebillir.

4. Saç Jölesi, Saç Spreyi, Saç Waxı Gibi Ürünlerin Sıklıkla Kullanılması

Jöle, sprey, wax gibi ürünlerin sıklıkla kullanılması, saç dökülmesi riskini artırabilir. Bu ürünler genellikle kimyasal içeriklere sahiptir ve deriyi tahriş edici bir etkisi olabilir. Bahsedilen bu ürünler, köklere doğru uygulandığında, saç foliküllerinin doğal şekilde nefes almasını engelleyebilir. Bu durum da saçın zayıflamasına ve dökülmesine sebebiyet verebilir. Üstelik bu ürünlerin içerdiği kimyasal maddeler, saç telinin yapısını bozabilir ve tellerin sahip olduğu doğal nem dengesini etkileyebilir. 


Sprey, jöle, wax gibi ürünlerin sık kullanımları sonucunda saçın matlaşması, cansızlaşması ve dökülmesi sonucu meydana gelebilir. Saç sağlığını korumak adına bu ürünlerin bilinçli şekilde ve aşırıya kaçmadan kullanılması, düzenli bakım yapılması gibi noktalara dikkat etmek önemlidir. Üstelik saç sağlığını olumsuz yönde etkileyen davranışlar konusunda da bilgi sahibi olmak, günlük alışkanlıklara da dikkat etmeniz anlamını taşıyabilir.

5. Saç Rengini Açmak İçin Kullanılan Kimyasal Açıcı/Boyalar 

Saç rengini açmak amacıyla kullanılan kimyasal ürünler ve boyalar, tellerin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve dökülmeyle sonuçlanan bir sürecin başlamasına neden olabilir. Kimyasal açıcılar, saç telinin doğal pigmentini değiştirerek rengini değiştirir. Ancak bu sürecin bilinçsiz şekilde yapılması, saç telinin yapısını zayıflatabilir. Benzer şekilde, boyalar da kimyasal içerikleri nedeniyle saç tellerine zarar verebilir ve bu da dökülmeye yol açabilir. 


Sürekli kullanılan bu kimyasal maddeler, saçın doğal nem dengesini bozabilir, kırılmalara ve incelmelere neden olarak tellerin sağlığını tehdit edebilir. Saç rengini değiştirmek isteyenler, kimyasal içerikli ürünleri bilinçli ve kontrollü bir şekilde kullanmalı, düzenli bakım yapmayı ihmal etmemeli ve doğal ürünleri tercih etmeye özen göstermelidir.

Bu Yazıyı Okuyanlar Bu Ürünleri De İnceledi

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi Neden Görülür? Nasıl Anlaşılır?

Saç Dökülmesini Önlemek Mümkün mü?

Yoğun Saç Dökülmesi Neyin İşareti?

Erkeklerde Yoğun Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Aşırı Saç Dökülmesi Nedir? Günde Kaç Tel Saç Dökülmesi Normaldir?

Erkeklerde Saç Dökülmesini Engellemeye Yardımcı Öneriler

Saç Dökülmesine Karşı Bitkisel İçerikli Çözümler

Gerçek Saç Dökülmesine Karşı Sarımsaklı Şampuan